Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film