włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, które proponuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film