Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film
z czego korzysta barista
